tisdag 29 mars 2016

Jag lever, tror jag

Jag lever, tror jag


"Det är tisdag när det händer. Jag har alltid tänkt att man kommer få någon slags förvarning innan hela ens liv går i tusen bitar.”





Det är Kims sista termin på gymnasiet. Efter studenten väntar livet som Au Pair i London, tillsammans med bästa vännen Moa. Men så händer det som inte får hända och hela Kims tillvaro slås i bitar. Moa dör i en bilolycka och Kim klarar inte av att hantera sorgen. Hon kan inte sluta fundera över varför det hände, var det en olycka? Hur kunde det hända? Istället för att söka tröst hos familjen eller vännen Amanda vänder sig Kim inåt, övertygad om att ingen annan känner som hon. Att ingen, ingen fattar.

Boken är indelad i “kapitel” efter hur många dagar gått sen olyckan. Nästan som dagboksanteckningar. Vissa dagar finns det bara några ord att säga, andra fylls sidorna. Det hinner gå 218 dagar innan boken är slut. Kan Kim lära sig att leva vidare tills dess? Den här typen av kapitelindelning funkar bra, boken känns lätt att läsa och även om den tar upp ett allvarligt ämne är den stundvis nästan lite rolig. Jag gillar boken, men jag kommer nog att ha glömt den om ett halvår.

Författare: Christine Lundgren
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 238
Plus: Den går snabbt att läsa
Minus: Jag blir aldrig riktigt berörd
Första meningarna: Det är tisdag när det händer. Jag har alltid tänkt att man kommer få någon slags förvarning innan hela ens liv går i tusen bitar.


/Lina

tisdag 22 mars 2016

Miriam om natten


"JAG KÖPTE EN röd basker på Myrorna 
och tänkte på saker som förändrar livet” 








En kväll på studentnationen får Miriam syn på en kvinna i baren, en kvinna som Miriam inte kan släppa och som förföljer med henne i tanken. På samma nation några kvällar senare ser hon henne igen och när kvinnan försvinner följer Miriam efter ut i natten. Och tur är det, för när kvinnan (som heter Sofia de Ron) kaster sig i Fyrisån är Miriam på plats och kan dra upp henne. På sjukhuset uppger hon för kvinnan familj att de är nära vänner, och karusellen är igång. Vad ska hända om Sofia vaknar ur koman?

Jag tyckte om boken då den känns sagolik och just därför har jag svårt att förstå andra recensioner som tycker att den är för osannolik. Hur verkliga är egentligen alla andra berättelser? Miriam funderar kring identitet och vem hon vill vara när hon vandrar runt i sin nya stad (Uppsala), plötsligt dyker den här ”möjligheten” upp och hon tar den. Sofia öppnar en dörr till ett nytt umgänge, en ny stad och en helt ny Miriam.

Boken är lätt att ta sig igenom och har ett tydligt driv framåt, har du inte läst på länge och vill komma igång? Läs om Miriam och Sofia de Ron.

Titel: Miriam om natten
Författare: Maria Nygren
Antal sidor: 248
Utgivningsår: 2014
Plus: Miriam har diabetes, ovanlig men viktig vardagsskildring
Minus: Att alla recensioner är lite negativa kring storyn; orättvist tycker jag 

/Fia

Jack

Jack är huvudperson i Christina Lindströms nya bok. Han går på gymnasiet och gillar sport. Han är duktig på innebandy och en av de snyggaste och populäraste killarna på skolan. Han kan praktiskt taget välja och vraka bland tjejerna, så när han på en fest faller handlöst för Freja blir hans kompisar aningens förvånade. Freja är nämligen inte alls som Jacks vanliga stereotypt snygga brudar. Med Freja finns det något mer. Något större. Men så börjar Jacks förflutna hinna ikapp. På mellanstadiet var han en mobbare och på högstadiet blev han involverad i nazistiska kretsar. 

Jack själv försöker väl egentligen mest låta bli att tänka på vem han en gång var eller försvara sig med att det inte var så illa och att det var längesen. Och till viss del har han förstås rätt. Men kommer Freja att vara lika förlåtande när sanningen når fram till henne?

Jag tycker mycket om den här boken. Den är allvarlig och rolig på samma gång. Trots att kärlekshistorien är bokens huvudtema så smyger sig mycket annat viktigt in.  Jack är på många sätt väldigt osympatisk men gillar jag honom ändå.

JackTitel: Jack
Författare: Christina Lindström
Antal sidor: 267
Utgivningsår: 2016
Plus: Lyckas kombinera det roliga med det allvarliga på ett bra sätt
Minus: Är inte Freja något av en manic pixie dream girl?
Första meningen: "Med fötterna upplagda på sätet framför mig halvligger jag på spårvagnen på väg till skolan och läser Aftonbladets sportnyheter i mobilen."

/Lina

torsdag 17 mars 2016

Barnboksfrukost


Idag har jag och min kollega Nina varit på barnboksfrukost hos förlaget Wahlströms. Där fick vi många bra tips på vårens utgivning av barn- och ungdomsböcker. Dessutom var författarna Pia Hagmar, Alisa Bandell och Daniel Edfeldt där och berättade lite om sina böcker. Det är alltid lite extra kul att höra författare berätta om bakgrunden till sina böcker.  Alisa Bandell bjöd dessutom på godsaker från sin bok. Vi fick även smaka smoothie från boken Vego hela dagen. Om den finns inne hos oss kan ni kolla här.

En bok som kommer på svenska lite senare i år är Ruta Sepetys Salt to the Sea. Det ser jag verkligen fram emot! Gillade hennes bok Strimmor av hopp väldigt mycket. Den handlar om Stalins utrensning i Litauen under andra världskriget.

Personalen på Wahlströms berättade även om en ny satsning på att ge ut modern klassiker. Även det väldigt kul! Först ut är Ett hål om dagen. Efter bokpresentationerna fick alla med sig en tygkasse med en bok, ett presentkort på Storyel och en liten godispåse. Jag valde boken Jack av Christina Lindström som jag redan börjat läsa.

/Lina

tisdag 8 mars 2016

Gudarna

Vad passar bättre att tipsa om på internationella kvinnodagen än Gudarna av Elin Cullhed? En realistisk bok som på ett trovärdigt sätt beskriver hur det är att vara ung.

Jane som kallas Janne, Bita och Lilly är 16 år och bor i Tierp. Dom är inga mesiga muffinstjejer, dom är GUDAR. Vilket blir ordet du får om du slår ihop guzz med brud. När boken börjar har Lilly precis blivit våldtagen av sin pojkvän. Han som är alla lärares favorit, hela jävla Tierps favorit. Som väntat tror inte rektorn på gudarna när dom berättar vad som hänt. Då blir det dags att ta saken i egna händer, utkräva rättvisa och hämnd!

Boken kretsar kring hela hämndaktionen, men även om det vardagliga livet med skola, försvunna mammor, patetiska pappor, kärlekslängtan, sexlängtan, dödlig tristess och att saker inte alltid är vad man först trott. Kamp ena stunden, vilsenhet nästa.

Bildresultat för gudarna cullhed adlibrisTitel: Gudarna
Författare: Elin Cullhed
Antal sidor: 238
Utgivningsår: 2016
Plus: En trovärdig bok
Minus: En sån bok som man helst måste diskutera med någon. (Dock bara ett minus om man inte vet någon annan som läst den)

/Lina

måndag 7 mars 2016

M varken mer eller mindre

Maj är 19 år och slits mellan ett antal olika män. Hon har fortsatt träffa exet Johan nästan hela tiden sen dom gjorde slut för två år sedan, men ibland dyker andra killar upp. Sådana som Marcus till exempel. Sådana som mest ger en bra känsla, trots det dåliga c:et i hans namn. Sedan finns det även mer komplicerade relationer, som den hon har till bästa kompisens pappa som stöter på henne och som hon vill ska stöta på henne. Sedan finns det sådana män hon inte alls slits mellan utan förösker komma undan. Som Love, en typisk stalker som varken förstår en hint eller ett tydligt nej.

Det händer egentligen inte särskilt mycket, Maj drar mest runt och får sms eller får inga sms men vill ha sms, dricker öl, grubblar över logiska val av känslomässiga saker. Trots detta är boken ändå fängslande och man vill veta vad som ska hända med Maj och hennes beslut. Ska hon ta chansen med sin kompis pappa? Dumpa exet för gott? Våga sig på någon ny? Växa upp? Skaffa en sysselsättning? När jag tänker efter är det rätt irriterande och osannolikt med en arbetslös 19-åring som har råd att hänga på pubar i tid och otid och att pappan som hon bor hos inte tycks bry sig ett skvatt. Hur hon har råd får förstås sin förklaring i mamman som kompenserar sin frånvaro med pengar varje månad.

                                   
Bildresultat för m varken mer eller mindreTitel: M varken mer eller mindre
Författare: Petra Backström
Antal sidor: 269
Utgivningsår: 2016
Plus: Trovärdiga karaktärer
Minus: Den tjatiga medelklassiga Söder-romantiken som inte är helt ovanlig i böcker


/Lina