tisdag 31 maj 2016

Vilse





“Kroppen ligger där, slapp och varm”





Frida, Victor, David, Lovisa, Elsa och Zac. Sex ungdomar på konfirmationsläger i de Jämtländska fjällen. Sex ungdomar som hamnar på efterkälke under en kanotfärd. Efter att ha paddlat i timmar utan att komma ifatt de andra bestämmer gruppen sig för att slå läger på land. Ovetandes om att någon där ute bevakar dem försöker gruppen reda ut hur de bäst ska ta sig fram till de andra. Det dröjer inte länge innan konflikter bryter ut bland tonåringarna som är vana vid skolans hierarkier.

Vi får ta del av berättelsen från Elsa, David, Zac och Fridas synvinkel samtidigt som vi emellanåt får glimtar av vad den anonyma betraktaren ser. Han som inte vill ha tonåringarna i sin närhet, han som är beredd att gå långt för att få bort dem.

Parallellt med spänning varvas vanligt tonårsliv. Pirret i magen när man ligger nära någon, svartsjuka, konflikter och ensamhet. I spänningen ligger både hela grejen med det yttre hotet både från människa och natur. Hur ska de klara sig ute i vildmarken när den medhavda maten tar slut? Hur långt ska det dröja innan någon hittar dem?


Författare: Karina Berg Johansson
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 204
Plus: Bladvändare
Minus: Lite väl könsstereotypt och heteronormativt
Första meningen: Kroppen ligger där, slapp och varm

/Lina

fredag 27 maj 2016

Om jag var din tjej





“Bussen luktade av mögel, 
maskinolja och svett”





Efter en brutal misshandel flyttar Amanda Hardy från sin mamma till sin pappa i den amerikanska södern. Här ska hon få en chans att gå klart sista året på high school. Hennes bakgrund är kantad av mobbning och ett självmordsförsök till följd av allt som varit. Amanda fick namnet Andrew då hon föddes, men har alltid vetat att hon är en tjej, även om det tog ett tag att våga. Nu har hon genomgått hormonbehandling och könskorrigering och passerar som kvinna.

Tanken är att Amanda ska bo hos sin pappa, hålla sig i bakgrunden och bli klar med skolan för att sen starta livet på riktigt. Men det blir förstås inte så. De nya klasskamraterna har ingen aning om hennes bakgrund och trots att Amanda försöker hålla sig undan så får hon snabbt ett gäng vänner men även några beundrare. Hon förälskar sig i en av dem, Grant, men förstår att hon förr eller senare måste berätta sanningen för honom.

En väldigt bra bok som ger insikt i hur det kan vara att växa upp som transperson. Tyvärr är boken väldigt full av könsstereotyper och är dessutom väldigt amerikansk vilken emellanåt gör den svår att relatera till. Men den här typen av böcker behövs. Det är viktigt med nya perspektiv och synliggörandet av människor.

Författare: Meredith Russo
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 273
Plus: Efterordet, läs!
Minus: Dialogerna är emellanåt ganska krystade
Första meningen: Bussen luktade av mögel, maskinolja och svett

/Lina

PS Vill du veta mer om trans klicka här

tisdag 24 maj 2016

Den vita döden





“En varm junidag blev jag kär
för första gången i mitt liv”





Det är Sverige under den tiden av 1900-talet då människor skickas till sanatorier för att blir friska såväl som för att dö. Det är under den tiden som rasbiologerna härjar runt i en poänglös och idiotisk jakt efter att sortera in människor i olika kategorier. Julia är tretton år och inlagd i Småland, långt från den rika familjen i Uppsala som är rädda för smittan. På besöksdagarna kommer ingen till henne. Ensam oroar hon sig för döden som är ständigt närvarande.

Men så en dag kommer en kille i hennes ålder till sanatoriet. Han jobbar tillsammans med sin familj på en kringresande cirkus. En bakgrund helt olik hennes egen. Och Julia blir nästan blixtförälskad i pojken med de bruna ögonen. Men hur ska hon våga närma sig honom, hon som blir så nervös att hon drar i sin örsnibb, hon som säger nej när hon vill säga ja och hon som aldrig haft en riktigt vän?

En spännande och sorglig bok som handlar om de första pirriga tonårskänslorna, och att leva med vetskapen om att man kan dö när som helst.

Titel: Den vita döden
Författare: Camilla Lagerqvist
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 169
Plus: Lyfter på ett intressant & fångande sätt fram en bit av Sveriges historia
Minus: Rasismens idioti hade gärna fått utvecklas mer
Första meningen: “En varm junidag blev jag kär för första gången i mitt liv”


/Lina

lördag 21 maj 2016

Fjärilar på min hud




“Det är en natt i mars när jag drabbas av en insikt som gör det omöjligt för mig att somna





Jag hade ganska höga förväntningar på den här boken eftersom jag hade hört mycket bra om den. Jag blev tyvärr lite besviken. Redan när jag öppnar boken blir jag störd av typsnittet (eller kanske formateringen som helhet?). Det är synd, för boken är bättre än så trots allt.

Liv heter huvudpersonen, men lever gör hon knappt. Hon bara följer med och tar knappt några aktiva val. Gymnasietiden är över och har bytts ut mot högskolestudier. Fast egentligen vill hon nog inte riktigt. Hon bor kvar hos mamma. Pappan lämnade familjen får årtal sedan och hörde aldrig av sig igen. Livet står rätt stil för Liv. Så får hon en dag syn på en tjej i huset mittemot. Någon med som sitter och röker på balkongen. Nyfikenheten tar över och genom en slump springer de på varandra i Göteborg kort därpå. De klickar omedelbart och blir snabbt nästan oskiljaktiga vänner. Men är de verkligen bara vänner? När en kille kliver in i Linas liv drabbas Liv av svartsjuka som tyder på något annat.

Som helhet är boken en poetisk skildring av kärlek, systerskap, saknad och att våga bli den man är. Tyvärr är inte berättelsen så jätteunik eller spännande, vilket drar ner det sammanlagda betyget en aning.


Titel: Fjärilar på min hud
Författare: Rebecka Kvist
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 140
Plus: Bra feministiska resonemang
Minus: Typsnittet
Första meningen: “Det är en natt i mars när jag drabbas av en insikt som gör det omöjligt för mig att somna”

/Lina

onsdag 18 maj 2016

Tifo




”Det känns som att vi ska spela derby idag. 
Jag är sjukt nervös” 





Tanya, Isak, Fredde och Oday är vännerna som brinner för laget. De är aktiva i klubbens tifo*, sång, ramsor och bengaler är lycka. Mitt i allt hånglar Tanja och Isak, fantastiskt för dom men alla i gänget tycker inte att det är lika roligt. På läktaren fungerar det inte med hångel, där är det bara fotboll som gäller.

Men är när Isak efter ett derby blir misshandlad av en vakt måste vännerna ta tag i problemet med övervåld från vakter och polis. Isak på sjukhus, journalister som vinklar allt och ett nytt tifo som måste arrangeras till guldmatchen.

Jag gillar Tifo, det är en varm berättelse om vänskap och fotboll. De fyra berättarna för handlingen framåt och det flyter fint. Fotbollsinslagen balanseras bra med övrig handling och jag tror därför att den passar både den inbitne supporten och alla som vill läsa om gemenskap, kärlek och passion.

Titel: Tifo
Författare: Josefine Lindén
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 185
Plus: Dialogerna är realistiska, bra talspråk
Minus: Du ska gärna veta lite om fotboll för att hänga med på allt (och den hade gärna kunnat vara lite längre)
Första meningen: ”Det känns som att vi ska spela derby idag. Jag är sjukt nervös”


*tifo [ti:ʹfo] (av italienska tifoʹsi ’supportrar’),läktararrangemang i samband med idrottstävlingar, särskilt fotbollsmatcher. 
(Nationalencyklopedin, tifo.http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/tifo (hämtad 2016-05-18))

fredag 13 maj 2016

Hemsökta





"Huset på udden har inte alltid stått där"






Hemsökta av Magnus Nordin är en blandning av thriller och klassisk spökhistoria. Som sommarjobb ska Elin och Denise sköta om ett lyxigt hus på en enslig ö i skärgården. Till en början verkar det vara det perfekta sommarjobbet då det inte är så mycket arbete som behöver utföras. De kommer ha gott om tid att bada i havet och slappa i solen. Men tjejerna hinner knappt komma dit innan mystiska saker börjar hända. Huset vaktas av övervakningskameror och larm som de måste ha igång på natten. Redan första natten slås lamporna som lyser upp uteplatsen ut och sedan går larmet. Övervakningsfilmerna visar dock ingenting så Elin och Denise tänker att det nog bara varit något tekniskt fel. Men så börjar fler märkliga saker hända. Vad är det för katter som tagit sig in i huset och varför finns det ett rum med en låst dörr dit de inte får gå in? Sommardrömmen blir snart till en mardröm. Ska de få reda på sanningen innan allt är för sent? 


Boken är spännande och ganska lättläst. De som läst böcker av Magnus Nordin innan känner säkert igen hans sätt att blanda spänning med det övernaturliga. Han gör det bra. Även om jag skulle önskat att boken var ännu lite läskigare på sina ställen.

Titel: Hemsökta
Författare: Magnus Nordin
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 169
Plus: Bra med representation av lesbiska
Minus: Den hade gärna fått vara lite läskigare
Första meningen: Huset på udden har inte alltid stått där

/Lina

onsdag 11 maj 2016

Som eld





”PAPPA ÄR ALLTID GLAD PÅ BÅTEN.”






Jag tror att det första jag läste av Sara Lövestam var någon av hennes krönikor i QX. När jag sen såg att hon förra året debuterade som ungdomsromanförfattare med Som eld var jag helt enkelt tvungen beställa den till biblioteket. Nu har jag läst den.

Som eld handlar om Anna och Lollo en sommar i skärgården, två jämngamla tjejer med helt olika bakgrund som av en slump har sommarställe på samma ö. Anna är från Rågsved och sommarstället köptes på 70-talet, hon har varit på ön varje sommar som hon kan minnas. Nu regnar det in genom taket och mössen rör sig nog i väggarna, men det är Paradiset och det är hennes plats på jorden. Lollo känner inte alls lika varma känslor för en sommar i skärgården, men hennes föräldrar har har nyligen köpt ett sommarhus så hon har inte så mycket till val.

En underbar historia om första kärleken
, med ett vackert språk som flyter fram. Det är oskyldigt och pirrande, men tar samtidigt upp det svåra i att våga stå upp för kärleken och andras förväntan. När hjärtat säger en sak och huvudet en annan. Anna och Lollo är så olika men när de träffar varandra kan de prata på sätt som de aldrig gör hemma i stan. Det är sommarvarmt, trevande, hav som kluckar, måsar som skriker och det luktar som eld. 

Titel: Som eld
Författare: Sara Lövestam
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 230
Plus: En underbar historia, jag vill bara läsa vidare
Minus:
Första meningen: ”PAPPA ÄR ALLTID GLAD PÅ BÅTEN.”

/Fia