fredag 26 augusti 2016

Hitta Violet Park




”Taxifirman låg en bit upp på en 
kullerstensbelagd bak-gata 
med små hyreshus på båda sidor.”




Tänk dig att du ska ta en taxi hem sent en natt, att du då hittar en urna som innehåller en kremerad gammal dam som dessutom talar till dig. Det är vad som händer Lucas när han ska hem efter att ha hittat lite extrapengar i fickan. Damen heter Violet Park och Lucas blir som besatt av att lära känna henne. Vem var hon och varför blev hon kvar på ett taxikontor i flera år?

Jag läste boken på stranden i sommar, vilket den var perfekt för. En liten men mångbottnad bok om både sorg och glädje, om människors komplexitet. Om hur lite vi vet om varandra och då kanske också om oss själva. Vad finns kvar när vi själva inte gör det och hur länge kan man lära känna en människa?


Den får mig att tänka på Jag, Earl och tjejen som dör, böckerna har lite samma ton. Två ganska pratiga berättare och absurd handling mitt i vardagen.

Författare: Jenny Valentine
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 203
Plus: Absurd på det bra sättet
Minus: Lite för många karaktärer (samtidigt gillar jag alla och vill inte välja bort någon)
Första mening: ”Taxifirman låg en bit upp på en kullerstensbelagd bak-gata med små hyreshus på båda sidor.”

/Fia

måndag 22 augusti 2016

Höstens böcker

Ibland är man inte på något vidare läshumör. Så har det varit för mig under sommaren. Däremot finns det en massa böcker som kommer ut i höst som jag ser fram emot att läsa.

1.  Eliten
 Bildresultat för cass eliten
Del två i serien The Selection. Hoppas på mycket spänning, kärleksdrama och att få veta varför slottet utsätts för attacker... Om du inte läst del 1,Ceremonin, än så gör det genast!

2. Olyckornas tid
Bildresultat för olyckornas tid

Tycker den verkar så himla spännande. Här kan man läsa mer om den.

3. Tårar i havet
Bildresultat för tårar i havet

Ruta Sepetys skildrar livet som ungdom i sina historiska böcker. Liksom Strimmor av hopp utspelar sig Tårar i havet under andra världskriget. Den är baserad på en verklig händelse, en fartygskatastrof som krävde många liv. Här kan du läsa mer.

/Lina

torsdag 18 augusti 2016

Nashville eller vargleken




”Kniven var vass.






Boken handlar om Svenja som som flyttar till Tübingen för att studera till läkare, men studentlivet blir inte riktigt som hon tänkt sig. När hon kommer in i sin nya lägenhet hittar hon en pojke, han står på huvudet i ett av hennes köksskåp och verkar ha bestämt sig för att flytta in. Pojken pratar inte, är väldigt smal och smutsig. Svenja bestämmer sig för att kalla honom för Nashville efter trycket på hans tröja.

Snart börjar någon mörda hemlösa i staden och Svenja oroar sig för Nashville, pojken som hon fortfarande inte vet nånting om men som är kvar i hennes lägenhet. Samtidigt är studierna tunga och det sociala livet tar inte paus bara för att du plötsligt tar hand om ett barn.

Det här är nog en av de bästa böckerna jag läst, det är outhärdligt spännande och jag älskar humorn. På grund av bokens fysiska vikt har det tagit lite tid att läsa den (annars skulle jag haft med mig den överallt) och så här i efterhand var det nog bra för jag saknar den nu när den är slut. Underbara karaktärer som tack vare sidantalet inte bara kastas in utan får tid och plats mellan sidorna att utvecklas. Inte bara Svenja och Nashville utan också det underbara gänget i kollektivet, Svenjas granne som hackar grönsaker utomhus och den hjälpsamme läkaren som kan förhöra anatomi.

Jag får helt enkelt gå vidare till Michaelis debutroman Sagoberättaren, men jag har svårt att tro att den kan slå Nashville eller vargleken.

Författare:
Antonia Michaelis
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 477
Plus: Underbar på alla sätt och vis!
Minus: Den inbundna boken är väldigt stor och tung att bära runt på
Första mening: ”Kniven var vass.”

/Fia

onsdag 10 augusti 2016

Som stjärnor i natten




“Är det här en bra dag att dö på?”







Berättelsen börjar när skolans största freak Finch och populära tjejen Violet möts i skolans klocktorn. Vad man gör där uppe kan bara vara en sak enligt deras klasskamrater. Dit kommer man för att hoppa ner och dö. Eftersom Finch är den han är och Vilotet den hon är drar alla den gemensamma slutsatsen att Violett sprungit efter Finch dit för att rädda honom. Hon är en hjälte! Men gick det verkligen till så?

Efter klocktornsincidenten börjar Finch närma sig Vilotet, till en början till hennes förtret. Men det visar sig snart att de har mer gemensamt än man först kunde tro och att Finch kanske är den enda personen som kan rädda Violet från den depression hon lider av sen hennes syster dog i en bilolycka.

Boken berättas från både Finch och Violets perspektiv, vilket är intressant då man lär känna båda huvudpersonerna bättre. Dessutom ger det boken ett bra driv framåt.

En väldigt gripande bok om sorg, kärlek, vänskap och livet. Alla som gillar John Green eller Rainbow Rowells böcker borde absolut kolla upp denna! Vi har den även på engelska med titeln All the bright places.

Författare: Jennifer Niven
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 392
Plus: Ett viktigt ämne och en hjärtskärande kärlekshistoria
Minus: Bokens omslag är rätt tråkigt
Första mening: “Är det här en bra dag att dö på?”

/Lina