onsdag 28 september 2016

(m)ornitologen




"En riktigt bra plan känns i luften"





17-åriga Moa bor med pappa, Susanne och lillebror Lucas. Mamma försvann för längesen och har aldrig hört av sig sedan dess. Tills nu vill säga. En dag vill pappa ha ett allvarligt samtal och av alla hemska saker Moa kan tänka sig att det handlar om så (olyckor?, dödsfall? Vispen*?) är att hennes mamma hört av sig och vill träffas inte en av dem. Och Moa vill inte direkt träffa henne efter alla dessa år.

Tillsammans med bästa vännen Otto gör hon upp en plan för att få reda på saker om mamman och varför hon lämnade Moa. Planen involverar ganska mycket fågelskådning**, vilket väl inte är Moas grej.

Detta är en bok som handlar om svartsjuka, förlåtelse, både av andra och sig själv och att lära sig att gå vidare. Trots en del lite tunga ämnen är boken lätt och rolig***, utan att flamsa bort det viktiga.


Författare: Johanna Thydell
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 222
Positivt: Boken känns väldigt realistisk.
Negativt: Frustrerande att Moa och mamman inte bara pratar ut!
Första meningen: En riktigt bra plan känns i luften


* Mer om honom i boken!
** En ornitolog är ju en som sysslar med att studera fåglar. En mornitolog studerar kanske därför sin mamma.
*** Boken är full av roliga fotnoter.

/Lina

tisdag 20 september 2016

Kaosutmaningen


Vi kämpar på med Kaosutmaningen och har nu bockat för 22 av 35 utmaningar, Lina har 15 och jag 10 titlar som tagit sig in på listan. Tre av dess har båda läst, Gudarna, M varken mer eller mindre och Som hund som katt. 

Nedan är de utmaningar som vi har kvar. Tips mottages tacksamt! 

3.   Läs en novellsamling.
6.   Läs sista delen i en serie/trilogi.
8.   Läs en lånad bok.
11. Läs en bok med ett träd på omslaget.
14. Läs en bok som kommer som film under 2016 eller 2017.
16. Läs en bok på annat språk än svenska.
17. Läs en bok av en afrikansk författare.
19. Läs en Nobelpristagare.
20. Läs en bok med mat i titeln.
24. Läs en deckare med kvinnlig huvudperson.
28. Läs en bok med en dryck i titeln.
30. Läs en asiatisk författare.
31. Läs en bok som publicerades före år 1900.

Hela listan och vad vi läst kan du se här: Kaosutmaningen 2016.

/Fia
   

måndag 19 september 2016

Strindbergs stjärna






”Hans ansikte hade verkligen vissnat.”







Jag köpte boken för flera år sen på en pocketrea, tror ett jag betalade en tia (köpte den antagligen bara för att det var bokrea och sen dess har den samlat damm hemma i hyllan). När det blev klart att jag skulle ut och fjällvandra ville jag ha en lagom spännande bok som jag inte behövde vara vidare rädd om, så en pocket av det här slaget passade utmärkt att knöla ner i ryggsäcken.

Boken utgår ifrån min favoritexpedition; Andrée-expeditionen 1897 där Strindberg var en av deltagarna och då inte författaren utan hans kusinson. Det här var en glad överraskning då jag inte kände mig så taggad på August Strindberg men älskar polarexpeditionen. Romanen inleds i vilket fall med att en hobbydykare hittar ett lik nere i en gruva och med den här kroppen finns ett föremål, ett korts. Sen är det bara dags att börja pussla, vad är det för ett kors och vem är den döda i gruvan?

Äventyr, spänning och historiska referenser, härlig sommarläsning. Tyvärr blev jag besviken på slutet, men som semesterbok är den ändå läsvärd då resten var så pass spännande. Vill också passa på att tipsa om Bea Uusmas Augustprisvinnande bok om Andrée-expeditionen Expeditionen: Min kärlekshistoria, fängslande läsning. Eller lyssna på hennes sommarprat från 2014!

Författare: Jan Wellin
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 471
Plus: Väldigt spännande, får hålla med om att det är en svensk Da Vici koden
Minus: Måste tyvärr skriva slutet
Första mening: ”Hans ansikte hade verkligen vissnat. ”

/Fia

Ett hål om dagen






”Det finns ingen sjö vid Camp Green Lake"







Stanley Yelnats och hans familj har varit otursförföljda i generationer. Nu åker Stanley dit för ett brott han inte begått, en stöld av ett par gympaskor. När domen faller får han välja mellan fängelse och straffläger. Stanley väljer lägret, men inser snabbt att det kanske inte var riktigt som han tänkt sig. 


Som straff måste ungdomsbrottslingarna gräva ett hål om dagen. Lika djupt som brett. Om något skulle upptäckas i hålet så ska det genast rapporteras till Chefen, en hänsynslös kvinna. Stanley förstår snabbt att det finns någonting som de letar efter, att de inte bara gräver som straff. 

Jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta boken. Kanske tidlös skröna möter spänning? Boken är bra på många sätt, men jag har dock svårt att förstå varför en ungdomsbok som kommer i ny utgåva 2016 måste skriva ut n-ordet. 

Författare: Louis Sachar
Utgivningsår: 1999/2016
Antal sidor: 395
Plus: Originell berättelse
Minus: Många karaktärer är väldigt endimensionella
Första mening: ”Det finns ingen sjö vid Camp Green Lake"

/Lina

fredag 16 september 2016

Sagoberättaren


"Blod.
     Blod överallt. På hans händer, på hennes händer, på hans skjorta, hans ansikte, smetiga ränder på kakelgolvet, den runda mattan är indränkt i det, mörkt, nästan svart, mattan var blå en gång, den kommer aldrig mer att vara blå."



Nu har jag läst Sagoberättaren som länge stått på min att läsa lista. Anna blir hopplöst förälskad i Abel, skolans ”polske apotekare”, skolkaren, langaren. Eller snarare blev hon kär i Abel Sagoberättaren, han som tar hand om sin lillasyster och försöker klara sin examen, den Abel som ingen annan i skolan känner. När hemska saker börjar hända är frågan vem Anna egentligen kan lita på, var går gränsen mellan saga och verkligt?

Jag vet inte hur mycket jag ska berätta, jag skulle gärna återge allt. Berätta om Rosenflickan, det gröna skeppet, den frågande och den svarande men det är nog bättre att du läser själv. Jag trodde från början att det skulle förekomma vampyrer (vet inte varför, antagligen pga. den blodiga inledningen och baksidestexten), vilket jag inte var så taggad på men så var det inte utan Sagoberättaren är vampyrfri realism.

I somras läste jag ju Nashville eller vargleken, vilken jag också tyckte väldigt mycket om. Jag minns att jag skrev att jag inte trodde att Sagoberättaren kunde vara lika bra men jag får ta det tillbaka. Jag har upptäckt en ny favoritförfattare som tyvärr bara skrivit två böcker på svenska, men jag håller tummarna för fler.

Författare: Antonia Michaelis
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 395
Plus: Alldeles, alldeles underbar! Perfekt balans mellan saga och verklighet
Minus: Nu har jag läst allt av Michaelis på svenska och min tyska... jag kan ingen tyska
Första mening: ”Blod. Blod överallt. På hans händer, på hennes händer, på hans skjorta, hans ansikte, smetiga ränder på kakelgolvet, den runda mattan är indränkt i det, mörkt, nästan svart, mattan var blå en gång, den kommer aldrig mer att vara blå.”

/Fia

torsdag 8 september 2016

Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med





"Du kan kalla mig Ikaros. Om du inte känner till
myten om Ikaros så får du googla det"





Den här boken handlar om personen som kallar sig Ikaros, som skickar lösenordet till sin hemliga blogg till sju olika personer. Bloggen heter Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med och handlar om Ikaros väg till självmord. 

Emil är en av personerna som får lösenordet. Han blir besatt av att hitta Ikaros och rädda hen. Han kontaktar de andra som fått mailet i hopp om att de tillsammans ska kunna lista ut vem Ikaros är. Det måste ju vara någon som de alla ha träffat? Spännande!

Karim blir också besatt, men på ett annat sätt. Hon känner att han och Ikaros är själsfränder och vill hitta henne (han är övertygad om att det är en hon) för att de ska kunna ta sina liv tillsammans.

Boken handlar förstås mycket om pyskisk ohälsa och väcker frågor om rätt och fel. På det hela taget en intressant bok, emellanåt spännande. Tyvärr dras helheten ner av en del passager som inte tillför historien någonting och tunna karaktärer. Både huvudpersonernas och birollernas agerande känns inte alltid övertygande. Jag hade höga förväntningar på den här boken, som tyvärr inte riktigt levde upp till dem. 


Författare: Johanna Nilsson
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 254
Plus: Ett viktigt ämne
Minus: Stereotypt trista karaktärer utan djup
Första mening: "Du kan kalla mig Ikaros"

Här finns lite andra omdömen av boken:
https://wherethebookslive.wordpress.com/2016/09/03/om-hundra-dagar-ska-jag-do-sa-satans-vackert-att-du-vill-folja-med/
http://prickigapaula.blogspot.se/2016/09/om-hundra-dagar-ska-jag-do-sa-satans.html
http://superbrabok.blogspot.se/2016/09/om-hundra-dagar-ska-jag-do-sa-satans.html