torsdag 27 oktober 2016

Olyckornas tid




"Vi höjer glasen för olyckssäsongen
för den underjordiska strömmen där själarna sjunker
för blåmärken, hemligheter, minnen och spöken
i ännu en skål för flodens väg"





Varje år i oktober drabbas familjen Morris av mystiska olyckor och till och med dödsfall. Blåmärken fläckar huden och farliga föremål göms undan. Cara, bokens huvudperson, är lillasyster till Alice. De har även en styvbror, Sam, vars pappa lämnade familjen för fyra år sen för en ny kvinna.

Nu är det oktober på nytt och halloween närmar sig. Alice har redan ramlat ner för en trappa och fått hjärnskakning. Mamma är oerhört orolig och Cara försöker förhålla sig till de förbjudna känslor hon har för sin styvbror samtidigt som hon på allvar försöker förstå vad det egentligen är som händer med familjen och varför Elsie, den ensamma tjejen som brukar sitta i skolbiblioteket, finns med på alla hennes foton.

Mitt i all kaos bestämmer sig syskonen och kompisen Bea för att ordna tidernas bästa halloweenfest i ett gammalt ödehus. Allting bubblar under utan och kanske är det dags för alla hemligheter att komma fram. Vad är verklighet och vad är fantasi?

En spännande och fängslande bok som tar oväntade vändningar. Om vänskap, kärlek, familj och mörka hemligheter.

Författare: Moira Fowley-Doyle
Utgviningsår: 2016
Antal sidor: 284
Plus: En spännande bok med nästan alla bra ingredienser som finns
Minus: Ibland är det lite oklart vad som är sant
Första meningen: "Vi höjer glasen för olyckssäsongen för den underjordiska strömmen (...)"

/Lina


tisdag 25 oktober 2016

Vi är en




“Här Är Vi”






Grace och Tippy är 16 år och sammanvuxna tvillingar. Dom är två olika individer med olika tankar och känslor men på samma gång är dom ändå en och samma. De är varandras närmst vänner. När familjens ekonomiska situation försvåras av att pappan varit arbetslös ett tag har systrarna inte längre möjlighet att få hemundervisning, utan måste börja på en privatskola som staten bekostar.

Till en början vill dom inte alls, eftersom de är vana vid att får utstå många blickar och glåpord när dom rör sig i offentligheten. Samtidigt är det förstås en stor chans att lära känna människor utanför familjen och att kanske till och med få vänner. Kanske till och med något mer än bara vänner. När systrarna var nyfödda trodde läkarna inte ens att de skulle överleva sin tvåårsdag, så när Grace gradvis börjar må sämre finns det stora risker att saker och ting kan gå riktigt illa.

På ett poetiskt sätt skildras här svårigheterna och styrkan som systrarna har. Trots att boken har över 400 sidor går den snabbt att läsa eftersom varje sida är luftig och meningarna korta.


Författare: Sarah Crossan
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 435
Plus: En originell berättelse
Minus: Slutet
Första meningen: “Här Är Vi”

/Lina

fredag 21 oktober 2016

Ingen normal står i regnet och sjunger




“Stranden är öde och Charlie vill nakenbada, men jag säger att det här antagligen är Danmarks mest långgrunda bad och att nakenvada inte alls är lika härligt som att nakenbada”



Ella och Charlie är bästa vänner och har varit det sen dom var små. Det är dom två mot allt, för evigt. Ella går sista året på gymnasiet och Charlie som är ett år äldre jobbar på en förskola. I hennes klass går bland annat Svante och Niki. Niki som har så mycket vettiga åsikter, men som ändå är lite störig. och Svante som inte riktigt är som Ella skulle vilja. När Charlie och Niki blir ihop blir det jobbigt för Ella som stundvis känner sig utanför och som tvingas komma tillrätta med sina egna känslor.

Ella och hennes vänner funderar mycket på det här med könsroller, men det blir aldrig tungt. Boken skildrar vardag med vänskap, kärlek, familj och framtidsplaner på ett roligt men framför allt trovärdigt sätt. Jag skulle vilja krypa in i boken och vara med.


Författare: Sara Ohlsson
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 216
Plus: Boken tar upp viktiga frågor på ett självklart och enkelt sätt
Första meningen: “Stranden är öde och Charlie vill nakenbada, men jag säger att det här antagligen är Danmarks mest långgrunda bad och att nakenvada inte alls är lika härligt som att nakenbada”


/Lina

torsdag 20 oktober 2016

Hanna Mendels chans





"De kom vid midnatt och de splittrade tystnaden med sina knutna nävar"





Hanna Mendel bor i Ungern med sin mamma, pappa och storasyster. Hon älskar musik och skulle snart ha börjat på en fin skola för att bli ännu bättre på att spela piano, om det inte vore för kriget och nazisternas framfart. Familjen förflyttas från ghettot de tvingats bo i de senaste veckorna till Auschwitz-Birkenau där pappan separeras från övriga familjemedlemmar. Livet i lägret är fruktansvärt och mamman mår inte alls bra.

När Hanna får en chans till en något bättre tillvaro tar hon den. Nu är hon kommendantens nya pianist och måste spela när han så önskar. Sakta lär sig Hanna mer och mer om allt fasansfullt som händer i lägret men även att det finns kärlek och hopp mitt i det fruktansvärda.

En gripande och verklighetstrogen bok om att uthärda livet i ett koncentrationsläger under andra världskriget när man inte vet om de man älskar lever eller är döda.

Författare: Suzy Zail
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 283
Minus: Jag vill veta vad som hände med Karl
Första meningen: "De kom vid midnatt och de splittrade tystnaden med sina knutna nävar"

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn


Nog för att det här är en bokblogg men när en bok blir till film passar det ju ändå in tycker jag. Filmen är Miss Peregrines hem för besynnerliga barn och jag har sett den.

Ända sen Jacob (i filmen Jake) var liten har hans farfar visat bilder på besynnerliga barn och berättat historier från sin ungdom. Underliga historier om hur han flydde från Polen på 40-talet och om ett barnhem med en föreståndarinna som röker pipa och kan förvandla sig till en falk. Ett barnhem med besynnerliga barn som kan Dravel enligt Jacobs föräldrar. Men när farfadern dör under mystiska omständigheter förstår Jacob att det kanske låg en del sanning i historierna...

Jag läste boken för ungefär två år sen och insåg när jag såg filmen att jag inte kommer ihåg så mycket av boken, vilket förvånar mig för att jag gillade boken väldigt mycket… Vad gäller filmen är Tim Burton som regisserat en av mina favoriter (och ett av få filmnamn jag kan) så jag hade sett fram mot premiären väldigt mycket.

Kanske hade jag för höga förväntningar. Jag brukar gilla att se filmen efter att jag läst boken, även om det ofta blir tvärt om då jag inte hinner läsa allt jag vill. Men i alla fall tillbaka till filmen. Vad jag brukar gilla med Burton och också gillade med Riggs bok är sagokänslan, fantasin som ändå balanserar på gränsen till verklighet. Men här tycker jag att Burton misslyckats, eller i alla fall inte lyckats så bra som jag förväntade mig. Den där magin uppstod aldrig riktigt. Jag satt mest och tänkte att ”… men är det så här i boken… nej… eller”. 

Jag tycker fortfarande att den är sevärd, det är en spännande historia och som film är den bra. Men jag tror att det hade gått att göra en bättre filmatisering av en så fascinerande bok.

Premiär: 30 september 2016
Åldersgräns: från 11 år
Längd: 2h 6min
Originalspråk: Engelska
Skådespelare: Eva Green, Samuel L Jackson, Åsa Butterfield m.fl.
Regissör: Tim Burton
Plus: Spännande och udda film
Minus: Det lite klyschiga svaret att den följde inte boken så bra  

/Fia



tisdag 18 oktober 2016

Dash och Lilys utmaningsbok

Det är jultider i New York. Dash är inne i sin favoritbokhandel när han får syn på ett rött anteckningsblock instoppat mellan några böcker i en hylla. Han öppnar anteckningsblocket och möts av ett par kluriga gåtor, som han till sist lyckas lista ut svaret på. Utmaningarna är signerade en Lily, som även skriver att han ska lämna sina uppgifter till killen i kassan och ställa tillbaka boken där han hittade den. Men Dash bestämmer sig istället för att besvara det hela med några utmaningar till Lily.



Detta blir upptakten till ett bollande fram och tillbaka där Dash och Lily dels utmanar varandra på en skattjakt efter anteckningsblocket, men där de gradvis lär känna varandra genom någon slag brevväxling via det röda anteckningsblocket. Men kommer de någonsin att faktiskt mötas, eller kommer livet, föräldrar, exflickvänner och för svåra utmaningar emellan? Och om de nu ens kommer att mötas, kommer de gilla varandra då?

Den här boken har jag haft hemma i över ett år (!) utan att läsa. Jag vet inte riktigt varför det blivit så eftersom jag verkligen velat läsa den då jag gillar båda författarna. De första femtio sidorna av boken tyckte jag var aningens sega. Huvudpersonernas smått pretentiösa snack bidrog nog till det. Men när jag väl kommit över det så fastnade jag direkt.

Författare: Rachel Cohn & David Levithan
Utgivningsår: 2011
Antal sidor: 305
Plus: En bok för bokälskare om bokälskare
Minus: Emellanåt är karaktärerna lite väl störigt pretentiösa
Första meningen: "Tänk dig följande: Du går omkring i din favoritbokhandel och tittar i hyllorna."

/Lina

måndag 17 oktober 2016

Skarven






"Johanna har inte berättat att
hon heter Johanna än"




Johan och Ludde är sommarkompisar. De har sommarhus på samma ö och träffas varje sommar. Det här året kommer allt dock att bli annorlunda. Johan har nämligen bestämt sig för att äntligen våga berätta för Ludde att han egentligen är en hon, Johanna. Något annat som är nytt den här sommaren är Olivia. Hennes familj är nya på ön och hon börjar hänga med Ludde och Johanna. Ludde är väldigt väldigt intresserad av Sherlock Holmes och detektivarbete. Kanske vill han t.o.m. bli detektiv själv. När Johanna berättar att hon sett någon på Skarvön slår Luddes mysterium-radar genast igång. Skarvön är en spöklik liten ö där skarvarna bor. Aldrig ser man människor där! När Johanna, Ludde och Olivia åker ut till ön förväntar de sig inte att få nys om en potentiellt tvättäkta mordgåta, men det är precis vad som händer.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken som tilltalar mig både för att den är spännande och för dess huvudpersoner. Johanna, Ludde och Olivia bär alla tre på saker som tynger dem. Det känslomässiga beskrivs så bra och så även skildringen att vara någonstans mellan barn och tonåring.

Författare: Sara Lövestam
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 220
Första meningen: "Johanna har inte berättat att hon heter Johanna än"

/Lina

tisdag 11 oktober 2016

Oktober är den kallaste månaden





"Det hann nog gå tre dagar innan jag verkligen 
förstod situationens allvar"




Det här är en typisk deckare. Den utspelar sig mitt i kallaste oktober i en fattig byhåla ute i skogen, där människor står utanför lagen och där familjesynder ärvs vidare. Boken börjar med att Vega är ensam hemma när polisen knackar på. De vill veta var hennes bror, Jacob befinner sig. Vega vet inte, men hon har sina aningar. Hon vet också varför de söker honom, i alla fall en liten del av det.

Förutom att Vega börjar nysta i vad som har hänt och vem som är skyldig så handlar boken även om att växa upp och förstå sin vardag och verklighet. Det är skitigt och våldsamt, men det är en del av bygden och såldes även henne? En sak som jag verkligen gillar med boken är stämningen som byggs upp och känslan jag får. Det gör boken läsvärd, även om själva deckarmysteriet inte är det mest intressanta.

Författare: Christoffer Carlsson
Antal sidor: 185
Utgivningsår: 2016
Plus: Deckarhitorien varvas väl med uppväxtskildringen
Minus: Det blir aldrig riktigt bitande spänning
Första meningen: "Det hann nog gå tre dagar innan jag verkligen förstod situationens allvar"

/Lina

torsdag 6 oktober 2016

Tala är guld - Dom sa allt till varann utom det allra viktigaste





“Ej ivägskickat mejl hittat i Amys dator på sjukhuset: Du vill ha hela historien men du fattar inte - det är omöjligt att berätta hela historien.”






I Tala är guld får vi möta Amy, som har cerebral pares (vilket gör att hon inte kan prata utan taldator och behöver rollator för att gå) och Matthew, som lider av tvångssyndrom. På grund av detta är de båda ganska isolerade från omvärlden. Matt och Amy går på samma skola, men det är först det sista året innan college som de lär känna varandra, då Matt och några andra elever erbjuds “anställning” som Amys kamratstödjare (som hjälper och umgås med henne mellan lektionerna och på lunchen).

Fia: “Ej ivägskickat mejl hittat i Amys dator på sjukhuset: Du vill ha hela historien men du fattar inte - det är omöjligt att berätta hela historien. Du tror förmodligen att det bara handlade om sex men där har du fel. Det handlar om kärlek. Och om dig. Mest om dig. Andra människor som ser mig tror att sex är omöjligt men inte kärlek. Men det visade sig att båda är möjliga - och omöjliga.”
Det här är texten från bokens första sida. Vad tänkte du och vad hade du för förväntningar?

Lina: Jag tyckte att det var en spännande inledning. Varför är hon på sjukhus? Varför hade mailet inte skickats iväg? Är hon död? Det gjorde mig absolut sugen på att ta reda på vad som hänt. Vad tyckte du själv? Hängde inledningen ihop med resten av boken på ett bra sätt?

Fia: Jo, men jag håller med. Framför allt så tänkte jag just det; är hon död...? Jag gillade inledningen och fastnade snabbt i boken. Jag gillar att McGovern såg till att Amy och Matthew fortsatte att mejla och smsa genom hela boken, det är en verklighetsdel som jag ofta saknar i böcker.
Sen påverkar väl det faktum att Amy har lättare att kommunicera i text än tal...

Lina: Ja, så är det säkert. Och det kändes trovärdigt. Många samtal man har med folk är ju via olika former av meddelande. En sak jag däremot inte tyckte var lika trovärdig var Matthews tvångssyndrom. Det skrevs ofta ut i boken att han hade problem, men jag köpte det inte riktig. Till skillnad från Amys CP-skada som målades fram på ett väldigt bra sätt. Jag ställde mig flera gånger frågan om Matthews tvångssyndrom bara var en förevändning för att det skulle vara “realistiskt” att han skulle bli intresserad av Amy på ett romantiskt plan. Skulle den snygga killen med gott om vänner gilla den dreglande tjejen om det inte var så att han själv hade problem?

Fia: Jag upplevde att Matthews tvång "fungerar", och att omgivningen reagerar trovärdigt (även om det tyvärr innebär att folk undviker killen som går runt och knackar på skåp). Sen kan det mycket väl vara som du skriver att det gör honom ödmjukare i mötet med Amy (som folk också undviker)...
Hur upplevde du det faktum att Amy inte kan tala utan sin dator? Jag tycker att det gjorde väldigt mycket med berättelsen, och som du skriver tycker jag att Amys handikapp beskrivs väldigt väl. Jag tänker bla. på nån av de sekvenser då hon upplever att folk inte lyssnar på henne. Att det tar för lång tid att skriva in i taldatorn så att folk tröttnar på att vänta och går. Det måste vara fruktansvärt frustrerande!

Lina: Ja, verkligen jobbigt att det tar tid för en att kommunicera med andra!

En sak jag funderade mycket över var Amy och Matts relation. På framsidan av boken står det “De sa allt till varandra utom det allra viktigaste”. Håller du med om det? Jag tycker att de var rätt bra på att prata, även om lite jobbiga/känslomässiga/intima saker. Sen spelade de väl en del spel också, i alla fall Amy, som skickar iväg honom på dejter trots att hon är kär i honom. Amy beter sig inte alltid helt hundra mot honom, samtidigt som hon är den som får honom att söka hjälp och det är uppenbart att hon bryr sig väldigt mycket om honom.

Fia: Jag tänkte också på det med titeln! Jag tycker att de är väldigt öppna mot varandra. De visar för   det mesta en stor respekt för varandra och är ärliga och öppna kring den andres svagheter. Jag tycker att relationen tecknas väl då det inte alltid är “en dans på rosor” men inte heller världskrig mellan dom. Annars kan det lätt bli lite väl dramatiskt i ungdomslitteraturen. Vad tyckte du om Amys kamratstödjare?

Lina: Jag skulle vilja veta mer om dem! Men jag skulle vilja att de inte framställdes så stereotypt. Samma sak med föräldrarna. Speciellt eftersom både Amy och Matt fick bestå av flera lager.

Fia: Ja, jo jag med. Jag tyckte också att de blev rätt så stereotypa… Inget som störde mig jättemycket, men ändå nått jag tänkte på.

Lina: Hur skulle du sammanfatta din upplevelse av boken då? För mig blir det nog något i stil med: En fin och originell skildring av den första stora kärleken och problemen som kan komma i vägen för den.

Fia: Ja, nånting sånt. Jag tycker att den väldigt fint beskriver hur det är att lära känna någon som man kommer till att tycka väldigt mycket om.

Författare: Cammie McGovern
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 274
Första meningen: “Ej Ivägskickat mejl hittat i Amys dator på sjukhuset: Du vill ha hela historien men du fattar inte - det är omöjligt att berätta hela historien.”

Lina: 
+ En lättläst berättelse man snabbt kommer in i, som får en att tänka efter. 
- Jag hade svårt att ta Matthews sjukdom på allvar, då jag inte tyckte den verkade trovärdig.

Fia: 
+ En varm skildring av att lära känna människor som verkligen kommer att betyda mycket för en
- Birollerna (dvs. Amys kamratstödjare) är ganska stereotypa


tisdag 4 oktober 2016

Jordkällaren





"Regnet borde inte ha kommit som en överraskning"





I den här korta skräcknovellen får vi möta Simone och Alex som är på cykelsemester på Gotland. Allt börjar med att de cyklar fel och sedan går det bara utför. Ett regnoväder tvingar dem att stanna för dagen, men då de ska slå upp tältet saknas tältpinnarna. Det är då ungdomarna bestämmer sig för att ta sig in i det övergivna gamla torpet...

Boken är faktiskt riktigt obehaglig mot slutet, och jag gillar att slutet vågar vara lite olyckligt och öppet för tolkning. Texten innehåller en del svåra ord, så helt lättläst är det inte trots att den bara är 61 sidor kort.

Författare: Magnus Nordin
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 61
Minus: Knepiga avstavningar av ord i texten gör det aningens oangenämt att läsa
Första meningen: Regnet borde inte ha kommit som en överraskning

/Lina


Liknande böcker: