tisdag 22 november 2016

Let it snow - magisk julhelg i tre delar





Snöstorm, kärlek och minigrisar
= en magisk julafton





Den här boken rymmer tre separata berättelser som ändå kretsar kring ungefär samma personer och händelse, en riktigt ordentlig snöstorm i staden Gracetown. Låt det snöa!

I första delen får vi träffa Jubilee vars tåg fastnar i en snöstorm när hon är på väg till sina morföräldrar efter att hennes föräldrar hamnat i häktet efter ett shoppingupplopp (!). Hon går av tåget och pulsar sig genom snön till ett nattöppetn Waffle House. Efter henne följer en snygg kille och en hel hord med cheerleaders. 

I del två har Tobin, Greven och JP en vanlig filmkväll när deras kompis som jobbar på Waffle House ringer och ber dom skynda sig dit för där finns cheerleaders som vill spela Twister. Det finns dock en hake, de måste hinna dit innan tvillingarna Reston. Nu börjar en äventyrlig färd.

I sista delen möter vi Addie som råkade vara lite otrogen mot sin pojkvän och till följd gjorde slut. Och nu ångrar sig bittert. Hon hade hoppats på att han skulle dyka upp efter ett mail hon skickat, men han kommer inte. vad Addie inte vet är att även han fastnat i stormen. 

Vad alla tre berättelserna har gemensamt, förutom snö, är kärlek, dramatik och en stor portion humor. 


Författare: Maureen Johnson, John Green & Lauren Myracle
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 332
Plus: Trots att berättelserna handlar om olika personer så lyckas författarna väva ihop berättelserna med varandra så att historien ändå förs framåt. 
Minus: De tre olika berättelserna är olika, inte lika bra och engagerar inte alla lika mycket.
Första meningen: "Det var julafton"

/Lina

måndag 14 november 2016

Eliten




"Natten var tyst, och jag låg alldeles stilla och lyssnade till ljudet av Maxons andetag"





Eliten är del två av serien The Selection. Eliten är de tjejer som är kvar i den dokusåpe-liknande tävlingen om att vinna prins Maxons hjärta. I första boken skickades 35 tjejer till Illéas kungahus och nu är bara sex kvar. 

Huvudpersonen America försöker reda ut sina känslor. Vill hon vara med Maxon eller före detta pojkvännen Aspen? Och kan hon egentligen lita på det Maxon säger? 

Som att det inte var nog med bekymmer så tycks rebellattackerna blir fler och fler. Vad är det egentligen de letar efter? 

Del två av The Selection är minst lika spännande som Ceremonin


Författare: Kiera Cass
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 295
Plus: Cass lyckas hålla igång flera spännande trådar samtidigt
Minus: Lite väl mycket slafsigt kärleksgnäll emellanåt. Mer fokus på rebellerna och de sociala orättvisorna tack!
Första meningen: "Natten var tyst, och jag låg alldeles stilla och lyssnade till ljudet av Maxons andetag"

/Lina

tisdag 8 november 2016

Harry Potter och det fördömda barnet






”En livlig och myllrande station, fullpackad med folk som försöker resa åt olika håll.”



Jag är som många andra i min generation uppvuxen med Harry Potter och att ta mod till mig att våga läsa sista boken i serien tog flera år. Jag tror att jag var paralyserad inför risken att bli besviken. Men som av ett under spoilade ingen slutet, jag läste till slut boken och var inte det minsta besviken. Harry Potter och dödsrelikerna är ett fantastiskt avslut på serien!

Att nu ta tag i Manuset till Londonpjäsen gjorde jag med lite samma fasa, tänk om den inte är bra! Jag tog mig an den med en lite annan taktik, plåstertaktiken. Jag läste den fort, nästan i ett streck.

Harry Potter och det fördömda barnet utspelar sig 19 år efter sista boken och i centrum står Harrys och Dracos söner; Albus och Scorpius. Att för Albus förhålla sig till sin berömde far är inte så lätt, och lättare blir det inte när nutid och dåtid smälter samman och mörkret kommer från platser du inte förväntat dig.

Tack och lov kan jag pusta ut när jag slår ihop boken, jag är inte heller den här gången besviken. Historien är väldigt spännande och precis som med Harry Potter och dödsrelikerna uppskattar jag hur väl Rowling knyter ihop historiens detaljer med de tidigare böckerna trots att det här är en helt annan grej. Jag var också lite orolig inför att läsa berättelsen som manus, men det var inget problem alls utan gick snabbt att komma in i. 

Nu väntar jag bara på filmpremiären av Fantastiska vidunder och var man hittar dem!

Författare: J.K. Rowling, John Tiffany och Jack Thorne
Utgivningsår: 20161013
Antal sidor: 384
Plus: Den håller och är dessutom väldigt spännande
Minus: Att det är så långt till London, det hade varit så häftigt att se pjäsen
Första meningen: ”En livlig och myllrande station, fullpackad med folk som försöker resa åt olika håll.”

/Fia 

fredag 4 november 2016

Höstlov

Snart är höstlovet över för den här gången. Vi har haft fullt upp på biblioteket med filmvisning, workshops och ansiktsmålning. Höjdpunkten var nog när serietecknaren Lisa Medin var här och höll i en tecknarverkstad på temat "Hjältar & hjältinnor". Hon visade alla möjliga bra tips på hur man ritar människor, hår, kläder osv. Ungefär såhär såg det ut när Lisa var här, fast lite mer livat än vad man kan tro av bilden. Kan varmt rekommendera henne!