torsdag 6 juli 2017

Sommarens bästa barnböcker

Här kommer lite tips för de yngre läsarna. Sommarspänning från ca 9 till 13 år närmare bestämt. 

Det magiska hjärtat av Kristina Ohlson handlar om Roberta som har en bästis, Charlotte, som är sjuk. Hon har ett hjärtproblem och nu har det blivit väldigt allvarligt. När Roberta kommer över en magisk jordglob så vet Roberta precis vad hon ska önska sig. Men för att få en önskning måste man klara svåra uppdrag. Om vänskap, sorg, döden och lite magi.

Det är sommarlov och de flesta är bortresta. Yussef sitter nere i hamnen när Anna och Hellman börjar prata med honom. Dom är också uttråkade. Och sugna på glass. Anna beskriver vilket hus hon bor i och ber Yussef gå dit och hämta pengar hos henne. Yussef kan inte tro att hon menar allvar, hon bor i ett av de största och finaste husen i hela stan! Men nyckeln han får kärvar och Yussef tvingas gå i bakvägen. Det känns inte bra... Det vita huset av Petter Lidbeck är en lättläst och spännande thriller.
 Tuva bor på en liten ö i skärgården. För att ta sig till skolan måste hon åka båt. I skolan har Tuva inga kompisar. När det är orientering är alla uppdelade två och två, förutom Tuva som går själv. Plötsligt får hon syn på Rasmus, han går runt nästan som i trans. Tuva lyckas skaka om honom så att han vaknar till. Men Axel som Rasmus gick med är spårlöst försvunnen och Rasmus minns ingenting. Tuva misstänker att det kan ha något att göra med drömmarna hon haft sista tiden, där någon- eller något- kallar på henne från havets djup. Djupgraven av Camilla och Viveca Sten är första delen i en serie.
Barnen på Svartbäckens sanatorium av Janina Kastevik är en spännande och lagom läskig bok om ett gammalt mysterium. Sagas mamma måste jobba i Norge över sommaren så Saga får bo i Svartbäcken, hos en farfar hon knappt har träffat. Han är den kände skräckboksförfattaren Alvar Vigelius och det sista han verkar intresserad av är att ta hand om Saga. det är något mystiskt med hela Svartbäcken. En dag träffar Saga Teo. Dom tar sig in på ett gammalt sanatorium och det läskigaste av allt är att Saga känner igen det från sina drömmar. Snart börjar hon också drömma om en pojke som pratar finska med henne, en pojke som verkar fast besluten om att hon ska hjälpa honom. 


/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar