onsdag 25 oktober 2017

Bästa böckerna till höstlovet

Snart är det höstlov, eller läslov om du så vill! Ute viner vinden och regnet ligger gråtungt över fallna löv, så vad passar bättre än att krypa ihop i soffan med en bra bok?

Boktips ungdom


Vakuum - Mia Öström
Det är snart ett år sedan Jonnas storebror Johan tog sitt liv och enligt alla runt omkring är det tydligen dags att gå vidare nu, dags att börja leva igen. Vad nu det betyder. Jonna känner som om hon går runt mitt i ingenting, svävar fritt, befinner sig i ett vakuum. Men så en dag hittar hon en lapp från Johan och hennes liv får plötsligt en riktning igen.
Karen M. McManus - En av oss ljuger
Fem ungdomar får kvarsittning efter att olovligen haft med mobiltelefoner på lektionstid, men bara fyra kommer levande därifrån. Vi har pluggisen Bronwyn, sportkillen Cooper, populära Addy, bråkstaken Nate och Simon, killen som startat en populär skvallerblogg om eleverna på skolan. Till en början tror man att det är en olycka, men snart utreds eleverna för mord, och det visar sig att dom alla har anledningar att ljuga...
Christoffer Carlsson - Oktober är den kallaste månaden
Vega är ensam hemma när polisen knackar på och frågar efter hennes storebror. Hon ljuger och säger att hon inte vet var han är, men egentligen har hon sina aningar. Kanske vet hon till och med varför polisen är där. Hon startar en egen jakt efter sanningen och upptäcker en massa saker på vägen dit. En spännande deckare som lämpligt nog utspelar sig på höstlovet.
Klara Krantz - Under odjurspälsen
Signe är hemligt kär i Joel. Kanske kanske finns det en chans att han är kär i henne med. På internet har hon skapat ett alter ego, Frida, som chattar med Joel varje dag. När höstlovet närmar sig vill Joel att dom ska ses. Han och Frida alltså. Om att vilja tillhöra, känslor
Madeleine L´Engle - Ett veck i tiden
I denna klassiker från 60-talet möter vi Meg Murray, som vantrivs med det mesta. Hennes pappa har försvunnit efter att ha jobbat med mystiska experiment. En stormig natt dyker den mystiska Fru Vadå upp och det varkar som hon vet saker om Megs pappa. Detta blir början på ett farligt uppdrag genom tid och rum.
Jennifer Niven - Vända världen rätt
Den extremt ansiktsblinda Jack har aldrig vågat berätta för någon om sin sjukdom. Hur kan man erkänna att man inte ens känner igen sin egen mamma? Libby ska äntligen börja vanlig skola igen. Hon har länge lidit av psykisk ohälsa. Jack och Libbys första möte blir definitivt inte särskilt bra, men kanske kan de trotsa alla odds och bli vänner eller mer?


Boktips barn



Åsa Asptjärn - Wursten och VeganenWursten heter egentligen Bodil men är så förtjust i korv att hon får smeknamn efter en. Det är sommar och Wursten känner sig inte lika välkommen att hänga med Veronika och Jenny längre. Det börjar en ny tjej på skolan, Diana, som är vegan. Diana bestämmer att Wursten och hon ska vara vänner. Diana bestämmer också att de ska göra en aktion mot kiosken där Wurstens bror jobbar. En bra och rolig bok, som även tar upp allvarliga ämnen som lögner och förlåtelse.
Kerstin Lundberg Hahn - Pojken från längesen
På soptippen hittar Tova ett gammalt skåp från 1800-talet. Skåpet tas hem och ställs i Tovas rum. En natt vaknar Tova av att skåpet låter, det gnyr och knarrar. När Tova öppnar skåpet sitter där en liten genomskinlig pojke inuti. Pojken heter Florian och vill visa Tova tre minnen. Detta är en spännande bok som behandlar både historia och nutid på ett fint sätt
Sara Pennypacker - Min vän Pax
Peter hittar en övergiven rävunge (Pax) i skogen och tar hand om den. Men när Peters pappa tar värvning i armén skiljs de båda vännerna åt, då Peter måste flytta. Nu börjar äventyret för både Peter och Pax, att hitta tillbaka till varandra. Min vän pax är en fin och filosofisk berättelse om vänskapen mellan en räv och en pojke, men behandlar också ämnen som sorg och längtan. Boken är en bra högläsningsbok men går såklart lika bra att läsas själv.
Anders Sparring - Familjen Knyckertz
En rolig bok om en familj där alla är tjuvar förutom storebror Ture som vill bli polis. Snart fyller Ture år och det han önskar sig mest av allt är den stora polkagrisklubban i godisaffärens skyltfönster. Familjen vill överraska Ture med den på hans födelsedag och har kommit på en fantastisk idé, i alla fall tycker dom det...
Mattias Lönnebo - Drömfångarna
Nicola är väldigt busig och hans föräldrar är rätt trötta på att åka till skolan för att prata med lärare och rektorer. Efter ett hyss mot sin granne så har föräldrarna fått nog. Som tur är får dem en broschyr om ett kollo av grannen, perfekt för Nicola, ett uppfostrande och fint kollo.
Fast kollot visar sig vara helt annorlunda än broschyren. På ön finns nämligen ett hemligt tivoli som vaknar till liv på natten. Drömfångarna är en galen bok med både skratt och skrik, som en berg- och dalbana.
Katarina Genar - Spöket i biblioteketGreta och Malte går i en skola som är flera hundra år gammal med gnisslande dörrar och där man kan höra steg i korridoren fast ingen är där.Varför ligger den värdefulla boken uppslagen i biblioteket igen? Är det verkligen en elev som har lagt den där eller har det något att göra med den mörka skugga som Greta såg i bibliotekets fönster?

/Adam, Maria & Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar